Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 tabliczki białej czekolady
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- sok z połowy cytryny
Spód ciasteczkowy:
- 160 g ciasteczek maślanych
- 20 g masła
Wykonanie:
Spód: miękkie masło zmiksować w blenderze lub malakserze wraz z pokruszonymi maślanymi ciasteczkami. Całość musi być drobno pokruszona.
Masa serowa: ser w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, zmiksować i kolejno dodawać po jednym jajku. Za każdym razem bardzo dobrze miksować, aż do puszystości. Potem dodać cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę, sok z cytryny i cały czas miksować, aby składniki się połączyły.
Tortownicę o wymiarach 22- 23 cm dokładnie okleić folią aluminiową, a dno wyłożyć papierem do pieczenia (kółko z papieru). Na dno tortownicy wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać ją dłonią. Następnie wlać całą masę serową i wyrównać tak, żeby na środku był taki delikatny wzgórek. Dzięki temu sernik będzie równy po upieczeniu.
Do okrągłego naczynia żaroodpornego większego niż tortownica lub do większej blachy wlać gorącą wodę i włożyć formę z sernikiem. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i piec godzinę i 20 minut (80 minut). Sernik po upieczeniu pozostawić chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć go z kąpieli wodnej i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Schłodzony sernik przełożyć na paterę.
sernik z białą czekoladą |
Smacznego!