schab w sosie sojowym |
Składniki:
- 1,20 kg schabu bez kości
- 150 ml sosu sojowego jasnego
- 3 -4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 8 - 10 ząbków czosnku
- 1,5 cebuli - przekrojona razem z łupinami
- 3 ziela angielskie
- 2 liścia laurowe
- 1 łyżka kolorowego lub czarnego pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
Schab obwiązać sznurkiem lub włożyć w siatkę, żeby nadać ładny kształt, następnie przełożyć do w miarę płaskiego garnka, tak żeby zmieścił się w nim schab. Do garnka włożyć przekrojoną cebulę z łupinkami, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy lub czarny pieprz w ziarenkach i musztardę francuską. Dolać 1,5 litra zimnej wody, sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny oraz sos rybny. Wszystko wymieszać w garnku.
schab w sosie sojowym |
Na małym ogniu podgrzać całą zalewę ze schabem. Gdy się zagotuje, gotować jeszcze 6 minut, następnie wyłączyć palnik i garnek przykryć przykrywką. W połowie gotowania, można schab obrócić na drugą stronę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Jak schab wystygnie zdjąć przykrywkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować drugi raz 6 minut. Po tym czasie przykryć ponownie przykrywką i zostawić do całkowitego ostudzenia. Wystudzony schab wyciągnąć z zalewy, ściągnąć sznurki i włożyć do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do krojenia. Najlepiej przygotować go rano np. o 9, około 17 zagotować ponownie i wstawić do lodówki na całą noc.
schab w sosie sojowym |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz