sałatka szuba |
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g marchewki
- 1 duża cebula - 100 g
- 500 g buraków
- 500 g śledzi solonych
- 250 g majonezu
- 8 jajek
- pieprz, sól
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Śledzie solone należy namoczyć w wodzie lub w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie moczyć 2 - 3 godziny. Co godzinę trzeba zmieniać wodę. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku. Można później jeszcze zamoczyć je w mleku na godzinę. Będą miały delikatny smak.
Warzywa ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane warzywa pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i każde z osobna zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Z jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na drobnej tarce. Tak samo zrobić z białkami. Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać.
Składniki sałatki układać warstwowo. Każdą warstwę dobrze ugnieść, posmarować cienką warstwą majonezu oraz oprószyć solą i pieprzem. Układać w kolejności: ziemniaki, cebula - tu bez majonezu i dodatkowych przypraw, śledzie, marchewka, białka, buraki. Wierzch sałatki posypać startym żółtkiem. Na koniec posypać natką pietruszką. Po przygotowaniu sałatki należy umieścić ją w lodówce, najlepiej na całą noc.
sałatka szuba |
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję, zachęcam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń