ciasto czekoladowe na białkach z jabłkiem |
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru - 3/4 szklanki
- 100 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 jabłko starte na dużych oczkach - 200 g
- 100 g dowolnej czekolady mlecznej - u mnie biała
- 50 ml mleka
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i miksować, aż białka będą białe i lśniące. Cały cukier musi się rozpuścić. Będzie to widać wtedy, gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru.
Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych białek na zmianę wlewać olej i mąkę i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać starte na grubych oczkach jabłko i wszystko wymieszać łyżką.
Przełożyć ciasto do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
W rondelku podgrzać mleko i dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto, gotowe!
ciasto czekoladowe na białkach z jabłkiem |
Smacznego!