niedziela, 2 kwietnia 2023

BABKA KISIELOWA (CAKE WITH JELLY)

 

babka z kisielami
babka kisielowa

Nie ma Wielkanocy bez babki :-) Dzisiaj przepis na babkę kisielową. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. Szybka i prosta babka. Polecam, wyszła super, bardzo puszysta, zniknęła bardzo szybko. W sam raz na święta, polecam! 
 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 kolorowe kisiele - u mnie truskawkowy i cytrynowy
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania babki

 

Wykonanie:

Szklanka = 250 ml
 
Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować dokładnie masłem lub margaryną. Następnie wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. 

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksować dalej. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera dodawać mąki wraz z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.

Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy, a do drugiej cytrynowy. Ciasto w jednej i drugiej misce delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać ciasto do formy raz z jednej miski, raz z drugiej. Powinna utworzyć się dwukolorowa mozaika. Włożyć babkę do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Babkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

babka z kisielami
babka kisielowa



Smacznego!
 

BABKA KISIELOWA (CAKE WITH JELLY)

BABKA KISIELOWA (CAKE WITH JELLY)



Print Friendly and PDF

2 komentarze: