sobota, 11 marca 2023

PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU (HUNGARIAN POTATO PANCAKES)

 

placek zbójnicki
placki ziemniaczane po węgiersku

Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku, które je się u nas w domu. Jest to placek ziemniaczany podawany z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi. Nam bardzo smakuje, zachęcam do wypróbowania!
 

Placki ziemniaczane:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • czubata łyżką mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

 

Gulasz:

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • 2 większe cebule
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku 

 

Dodatkowo:

  • 5 - 6 ogórków kiszonych
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi.


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego

 

 

PLACKI ZIEMNIACZNE PO WĘGIERSKU (HUNGARIAN POTATO PANCAKES)

PLACKI ZIEMNIACZNE PO WĘGIERSKU (HUNGARIAN POTATO PANCAKES)

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Kiedyś jadło się takie w moim domu, także z przyjemnością powrócę do tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń