placki ziemniaczane po węgiersku |
Placki ziemniaczane:
- 700 g ziemniaków
- 2 małe jajka
- czubata łyżka mąki pszennej
- czubata łyżką mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Gulasz:
- 1 kg karkówki
- 3 łyżki oleju do marynaty
- 2 większe cebule
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 5 - 6 ogórków kiszonych
- 1/3 szklanki zimnej wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nagrzać dobrze patelnię, dodać łyżkę oleju i dawać porcje ciasta. Smażyć placki na średniej mocy palnika po 4 minuty z każdej strony. Po każdym placku dodawać na patelnię olej. Placki odsączyć na ręczniku papierowym.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ulubioną przyprawę do mięsa. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Patelnię nagrzać i wlać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę, do momentu, aż się zrumieni. Następnie dodać mięso, smażyć chwilę aż się przypiecze i straci surowość. Wlać wodę, tak żeby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gulasz gotować 1 - 1,5 godziny do momentu, aż woda z gulaszu się zredukuje a mięso będzie miękkie. Następnie można doprawić gulasz solą i pieprzem. Gulasz zagęścić. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Zawartość szklanki wlać do sosu, gotować chwilę, aż sos stanie się gęsty. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Placki ziemniaczane podawać z gulaszem mięsnym i ogórkami kiszonymi.
Smacznego!