pierogi z kimchi |
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml gorącej wody
Farsz:
- 300 g kimchi
- 3 ząbki czosnku
- 4 cebulki dymki
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki prażonego sezamu
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrobić dokładnie, tak by struktura była gładka i sprężysta. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. Kimchi drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulkę dymkę drobno pokroić. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać mięso mielone (lub tofu), olej sezamowy, prażony sezam, cukier, sos sojowy oraz sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować cienko na stolnicy. Szklanką wykrawać krążki, na środku każdego z nich układać łyżkę nadzienia i formować pierogi. Następnie połączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, tak żeby wyglądem przypominały duże polskie uszka.
Pierogi można ugotować w osolonej wodzie, wtedy trzeba wrzucić je do wrzątku i gotować około 5 minut, od momentu wypłynięcia. Można je także ugotować na parze w garnku wyłożonym ściereczką. Pierogi ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i parować około 25 minut. Jako przystawkę do pierogów podaje się zwykle żółtą marynowaną rzodkiew pokrojoną w cienkie plastry oraz sos sojowy do maczania. Ja przygotowałam dwie wersje: pierogi z kimchi i pierogi z tofu.
pierogi z kimchi |
Smacznego!