sobota, 4 marca 2023

PIEROGI Z KIMCHI (DUMPLINGS WITH KIMCHI)

 

pierogi z kiszoną kapustą po koreańsku
pierogi z kimchi

Pierogi z kimchi są bardzo popularne w Korei. Przygotowuje się je z kimchi, czyli z kiszoną kapustą na ostro. Koreańczycy zwykle kupują je w restauracji serwującej pierogi lub w supermarkecie. Ja postanowiłam przygotować je od zera, ponieważ jakiś czas temu zrobiłam koreańskie kimchi. Przepis na pierogi z kimchi znalazłam w książce o tej samej nazwie: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej. Jeśli lubicie pikantne potrawy na pewno Wam posmakują!
 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml gorącej wody


Farsz:

  • 300 g kimchi
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego


Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrobić dokładnie, tak by struktura była gładka i sprężysta. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

W międzyczasie przygotować farsz. Kimchi drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulkę dymkę drobno pokroić. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać mięso mielone (lub tofu), olej sezamowy, prażony sezam, cukier, sos sojowy oraz sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować cienko na stolnicy. Szklanką wykrawać krążki, na środku każdego z nich układać łyżkę nadzienia i formować pierogi. Następnie połączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, tak żeby wyglądem przypominały duże polskie uszka.

Pierogi można ugotować w osolonej wodzie, wtedy trzeba wrzucić je do wrzątku i gotować około 5 minut, od momentu wypłynięcia. Można je także ugotować na parze w garnku wyłożonym ściereczką. Pierogi ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i parować około 25 minut. Jako przystawkę do pierogów podaje się zwykle żółtą marynowaną rzodkiew pokrojoną w cienkie plastry oraz sos sojowy do maczania. Ja przygotowałam dwie wersje: pierogi z kimchi i pierogi z tofu.


pierogi z kiszoną kapustą po koreańsku
pierogi z kimchi

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi

 


PIEROGI Z KIMCHI (DUMPLINGS WITH KIMCHI)

PIEROGI Z KIMCHI (DUMPLINGS WITH KIMCHI)

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Interesujący przepis. Jeśli tylko sama zrobię kimchi, to pierogi również wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :-) Zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  2. Dziękuję serdecznie i polecam :-)

    OdpowiedzUsuń