pieczone ziemniaki i seler w sosie czosnkowym |
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki dobrego oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Seler naciowy + sos czosnkowy:
- 3 - 4 gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
Wykonanie:
Olej wlać do miseczki, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i starty na tarce czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na łódeczki. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszać rękami. Ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół) i piec 30 - 40 minut, aż się zrumienią.
W czasie gdy ziemniaki się pieką, przygotować seler naciowy i sos czosnkowy. Selera umyć, delikatnie obrać ze skórki. Dzięki temu pozbędziemy się włókien. Selera pokroić na kawałki. Teraz sos. W misce wymieszać jogurt, majonez, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dodać seler i wszystko ponownie wymieszać. Pieczone ziemniaki z piekarnika i seler naciowy w sosie czosnkowym podawać z ulubionym mięsem.
Smacznego!
PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA I SELER NACIOWY W SOSIE CZOSNKOWYM (BAKED OVEN POTATOES AND CELERY IN GARLIC SAUCE)
PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA I SELER NACIOWY W SOSIE CZOSNKOWYM (BAKED OVEN POTATOES AND CELERY IN GARLIC SAUCE)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz