pieczone ziemniaczaki |
Pyszne pieczone ziemniaczki, które mogłabym jeść każdego dnia. Podaję je z surówką z kapusty pekińskiej i z sosem czosnkowym, pycha!
Źródło: link
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do frytek
- sól, pieprz
- 2 - 3 łyżki dobrego oleju
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki startego czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby nie leżały na sobie. Przyprawić czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, przyprawą do frytek. Można doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Całość polać olejem i wymieszać rękami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 30 minut.
Składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Pieczone ziemniaczki podawać z sosem czosnkowym, ulubioną surówką lub mięsem.
Smacznego!