maślane ciasteczka z marmoladą |
Moja córka zrobiła mi niespodziankę i pierwszy raz upiekła sama ciasteczka. Babcia odmierzyła jej jedynie składniki i nastawiła piekarnik. Skorzystała z przepisu na maślane ciasteczka z marmoladą. Kruche, proste i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z dodatkiem marmolady, pycha!
Źródło: link
Składniki:
- 200 g masła
- 390 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka łyżek marmolady
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, sól, cukier waniliowy, masło i jajko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki. Każdą kulkę umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zgnieść kulki szklanką (dzięki temu są równe). Łyżeczkę marmolady wyłożyć na środku każdego ciasteczka. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg do momentu, aż zaczną się rumienić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!