czwartek, 30 marca 2023

KIMBAB

 

koreański kimbab
kimbab

Przedstawiam przepis na kimbab, czyli ryż zawinięty w algi kim lub nori z dodatkami. U mnie w wersji tradycyjnej: z ryżem i w wersji dietetycznej: z jajkiem. Kimbab to jedno z podstawowych dań kuchni koreańskiej. Świetnie sprawdza się na wycieczce, gdy jemy w pośpiechu. Bardzo fajna przekąska, u mnie sprawdził się także jako obiad. Można się nim naprawdę dobrze najeść. Kimbab jest pyszny, kolorowy, pożywny i zdrowy. Zachęcam do przygotowania :-)
 
Źródło: link
 

Składniki:

  • 3 jajka 
  • łyżka oleju
  • 300 g liści szpinaku
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 150 g tuńczyka z puszki po odsączeniu
  • 1 łyżka majonezu
  • 6 - 8 paluszków krabowych
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 ogórki gruntowe
  • 8 liści sałaty
  • 12 pasków żółtej marynowanej rzodkwi
  • 4 arkusze alg kim lub nori
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g ryżu do sushi
  • 450 ml wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego

 

Wykonanie: 

Zagotować wodę w garnku, dodać szczyptę soli, wrzucić umyty szpinak na wrzątek i blanszować około minuty. Szpinak odcedzić na durszlaku i przepłukać pod zimną wodą. Następnie szpinak odcisnąć z nadmiaru wody. Szpinak doprawić odrobiną soli i 1 łyżeczką oleju sezamowego, wymieszać. Paluszki krabowe obedrzeć z folii. Pokroić je na cieńsze kawałki. Marchewkę ugotować al dente, ostudzić i pokroić na cienkie paseczki. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na paseczki na tarce mandolinie. Liście sałaty umyć i odciąć grube części. Szczypiorek umyć. Tuńczyka odsączyć, następnie dodać majonez, dokładnie wymieszać i przy okazji rozdrobnić widelcem.

Wersja z jajkiem: jajka wybić do miski, roztrzepać dokładnie widelcem. Deskę wyłożyć ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, jeszcze raz dobrze wymieszać jajka widelcem. 1/3 masy jajecznej wylać na patelnię i rozprowadzić równomiernie. Smażyć chwilę, aż jajka się zetną i powstanie omlet. Omlet jajeczny ściągnąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Z masą jajeczną postępować tak trzy razy, powstaną 3 omlety. Po ostudzeniu wszystkie omlety położyć na siebie, zwinąć razem w rulon i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Arkusz alg kim lub nori położyć błyszczącą stroną na deskę, krótszym bokiem u góry a dłuższym z boku. Na arkuszu ułożyć trochę pokrojonego omletu, tak żeby zakrył arkusz. Ważne jest to, żeby ułożyć ten omlet na całym arkuszu, u góry i u dołu trzeba zostawić odstęp 1 - 1,5 cm marginesu. Nie układać składników na środku lecz od wewnętrznej strony arkusza - tą stroną bliżej nas. Po kolei układać na siebie po kilka pasków paluszków krabowych, marchewki, ogórków, żółtej marynowanej rzodkwi, po trzy gałązki szczypiorku w całości, po garści szpinaku, po 2 łyżki tuńczyka i na koniec odciśnięte 2  liście sałaty. Wszystko przycisnąć rękoma i stopniowo zwijać ciasno w rulon dociskając cały czas rękoma. Na koniec jeszcze raz dobrze docisnąć rolkę, ten margines który został na końcu spowoduje, że rolka się fajnie sklei. Bardzo dobrze jest zostawić taką rolkę na chwilę, bo ta wilgoć z rolki sklei nam te algi kim lub nori. Tak postępować przy tworzeniu następnych rolek. Jeśli widzicie, że kimbab z jajkiem jest rozmoknięty na brzegach to warto zawinąć taką rolkę jeszcze raz w arkusz alg kim lub nori.

Wersja z ryżem: ryż wypłukać, jest to bardzo ważne! Nie tylko pozwala pozbyć się zanieczyszczeń, ale także usuwa nadmiar skrobi i sprawia, że ryż się nie pieni ani nie kipi podczas gotowania. Tego kroku nie wolno pomijać! Do garnka wsypać ryż i zalać sporą ilością wody, następnie wymieszać zawartość garnka ręką. Gdy woda zrobi się mlecznobiała, wylać ją. Dolać trochę czystej wody i powtarzać tą czynność jeszcze 2 - 3 razy. Kiedy zauważymy, że po wymieszaniu woda jest przejrzysta, to wiemy, że ryż został dobrze wypłukany. Wypłukany ryż zalać 450 mililitrami wody. Garnek przykryć i ustawić na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika - u mnie na 4 (nie odkrywać pokrywki) i gotować 15 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć  całą wodę, w której się gotował. Wyłączyć palnik i zostawić garnek cały czas przykryty na 10 minut. Po tym czasie odkryć garnek i energicznie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką. Ugotowany ryż wyłożyć do miski, dodać olej sezamowy, dokładnie wymieszać i ostudzić. Na arkusz alg kim lub nori wyłożyć ostudzony ryż - tak dwie łyżki. Ryż najlepiej rozprowadza się łopatką lub łyżką. Układać te same składniki w taki sam sposób jak w kimbabie z jajkiem. Rolki z ryżem dużo lepiej zwija się niż rolki z jajkiem, ponieważ lepiej się kleją i trzymają. Rolka z ryżem nie wymaga odstawiania na chwilę po zwinięciu jej w rulon.

Gdy rolki są gotowe należy pokroić je nożem z ząbkami. Kimbab z ryżem kroić w cieńsze kawałki, natomiast kimbab z jajkiem grubiej. Kimbab jest pyszny, chrupiący, zdrowy i pięknie się prezentuje! 


koreański kimbab
kimbab

Smacznego!


Zapraszam również na: Sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem

KIMBAB

KIMBAB


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz