bułeczki nocne |
Składniki:
- 900 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1,5 łyżeczki soli
- 700 ml letniej wody (nie gorącej)
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy minimum 8 godzin przed pieczeniem. Można zarobić ciasto np. o 9 rano i z połowy ciasta piec bułeczki wieczorem o 19. Z reszty ciasta następnego dnia rano.
Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Dodać suche drożdże, dolać letnią wodę i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto musi być jednolite. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 -12 godzin.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na stolnicę. Zagniatać podsypując dość obficie mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić z powrotem do lodówki i z tego ciasta upiec bułeczki następnego dnia rano. Ciasto można spokojnie włożyć jeszcze raz na całą noc, przykryć folią spożywczą. Rano ciasto ponownie wyrośnie.
Drugą część ciasta podzielić na 6 równych części, z każdej formować okrągłą bułeczkę. Mocno obsypać mąką i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki naciąć i wstawić do zimnego piekarnika. Na dół wstawić drugą blaszkę i rzucić na nią kilka kostek lodu. Włączyć piekarnik na 230 stopni C w funkcji góra - dół i piec bułki około 30 minut, aż się zrumienią. Czas liczymy od momentu wstawienia bułeczek, gotowe!
bułeczki nocne |
Smacznego!