żeberka po koreańsku |
Składniki:
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- 5 ziemniaków
- marchewka
- 1 duża cebula lub 2 małe
- papryczka chilli - 2 sztuki
- zielona cebulka - 2 gałązki
Sos:
- 120 ml sosu sojowego ciemnego
- 100 ml białego wina
- 120 ml (pół szklanki) miodu
- kawałek imbiru - 4 cm
- 3 łyżki oleju sezamowego
- główka czosnku
- zielona cebulka - 2 gałązki
- 120 ml wody
Wykonanie:
Żeberka moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie odlać wodę i żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać 2 litry wody i zagotować. Żeberka wrzucić do gotującej się wody. Kiedy żeberka się zagotują, gotować 8 minut. Po ugotowaniu odcedzić żeberka i delikatnie przepłukać zimną wodą.
W międzyczasie przygotować sos. Połączyć sos sojowy, białe wino, miód, posiekany imbir, olej sezamowy, posiekany czosnek, posiekaną zieloną cebulkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ugotowane żeberka włożyć na patelnię i zalać sosem. Do żeberek wlać jeszcze 1 - 1,5 litra wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i kontynuować gotowanie jeszcze przez 40 minut. Teraz trzeba przygotować warzywa. Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokroić na grubsze kawałki. Papryczki chilli, zieloną cebulkę pokroić pod kątem na kawałki.
Po 40 minutach gotowania wrzucić na patelnię marchewkę, ziemniaki i cebulę. Wszystko wymieszać. Dolać wody tyle, żeby przykryła warzywa i gotować jeszcze 20 minut. Na końcu dodać papryczki i zieloną cebulę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut, gotowe! Podawać z ryżem, z kimchi, z rzodkwią po koreańsku lub po prostu z surówką.
Smacznego!