szarlotka sypana |
Szarlotka sypana czyli szarlotka dla leniwych :-) Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Składa się z jabłek, sypkich składników i wiórek masła pokrywających wierzch. Ciasto pięknie się prezentuje i smakuje, gorąco polecam!
Źródło: link
Składniki:
- 2 szklanki kaszki manny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 200 g masła lub margaryny
Nadzienie:
- 2 kg kwaskowatych jabłek, najlepiej szara reneta
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukry, cynamon i dobrze wymieszać. Jabłka podzielić na dwie równe części.
Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy równe części. Dno blaszki o wymiarach 35 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki blaszki wysmarować masłem. Wsypać jedną cześć sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek, przykryć drugą częścią sypkich składników. Wyłożyć drugą połowę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Na wierzch wyłożyć równomiernie wiórki zimnego masła. Masłem przykryć całą powierzchnię ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz