sobota, 4 lutego 2023

SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE)

 

szarlotka bez jajek
szarlotka sypana

Szarlotka sypana czyli szarlotka dla leniwych :-) Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Składa się z jabłek, sypkich składników i wiórek masła pokrywających wierzch. Ciasto pięknie się prezentuje i smakuje, gorąco polecam!


Źródło: link

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 200 g masła lub margaryny

 

Nadzienie:

  • 2 kg kwaskowatych jabłek, najlepiej szara reneta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Szklanka = 250 ml
 
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukry, cynamon i dobrze wymieszać.  Jabłka podzielić na dwie równe części.
 
Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy równe części. Dno blaszki o wymiarach 35 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki blaszki wysmarować masłem. Wsypać jedną cześć sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek, przykryć drugą częścią sypkich składników. Wyłożyć drugą połowę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Na wierzch wyłożyć równomiernie wiórki zimnego masła. Masłem przykryć całą powierzchnię ciasta. 
 
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić.
 
szarlotka bez jajek
szarlotka sypana

Smacznego!
 
 
szarlotka bez jajek
szarlotka sypana


SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE)

SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE)

 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz