grochówka wojskowa |
Składniki:
- 500 g grochu
- 500 g wędzonych żeberek
- 400 g boczku wędzonego surowego
- 400 g kiełbasy
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka lubczyku - może być mrożony
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Groch w całości wypłukać, namoczyć i zostawić na całą noc. Do garnka wlać 3 litry wody, włożyć żeberka. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Następnie dodać namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Obrać marchewkę, pietruszkę i seler.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w większą kostkę. Warzywa dodać do zupy. Boczek wędzony pokroić i podsmażyć, następnie dodać do grochówki. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę z kiełbasą podsmażyć na tłuszczu z wytopionego boczku. Kiełbasę i cebulę dodać do zupy.
Gdy groch będzie już podgotowany, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Grochówkę gotować tak długo, aż groch rozgotuje się. Na koniec doprawić grochówkę słodką papryką, lubczykiem, roztartym majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe!
Smacznego!