keks |
Przedstawiam zaległy przepis na świątecznego keksa czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keks jest smaczny, aromatyczny i długo zachowuje swoją świeżość. Przepis otrzymałam od mojej chrzestnej. Piecze go co roku na święta Bożego Narodzenia, polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
- 300 g bakalii: skórka pomarańczowa, pokrojona suszona żurawina, suszona morela, suszona śliwka; rodzynki w całości; pokrojone na mniejsze kawałki, obrane migdały lub łuskane orzechy
- tłuszcz do posmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy lub papier do pieczenia
- domowy lukier lub cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Przygotować mieszankę bakalii. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wsypać wszystkie bakalie i całość wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do masy dodawać stopniowo żółtka i miksować. Do ubitego kremu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 8 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki.
Keks włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, opcja góra - dół. Piec 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po około 10 minutach otworzyć piec i wyjąć ciasto. Ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia. Ostudzony keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować domowym lukrem. Dodatkowo można posypać ciasto skórką pomarańczową lub pokruszonymi orzechami.
Smacznego!