piątek, 6 stycznia 2023

ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)

 

świąteczna rolada drożdżowa
rolada drożdżowa z kutią

Moja bratowa przywiozła na święta kutię. Zostało jej dość dużo, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam w necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę drożdżowa z kutią, bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka. Wygląda bardzo świątecznie :-) Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą dwie rolady, zachęcam do przygotowania :-)


Kutia:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 200 g bakalii (w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
  • 1 szklanka miodu

 

Rolada drożdżowa:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • około 1 kg kutii
  • 5 -6 łyżek bułki tartej


Wykonanie: 

1 szklanka = 250  ml
 

Kutia: namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać gorącą wodą lub mlekiem, trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach - u mnie 20 minut. Odcedzić przez gęste sito, starannie odsączyć, zmielić trzy razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości przez 30 minut. Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, ponieważ kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem. Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami zaraz przed podaniem. Kutię schłodzić.

Rolada drożdżowa: mąkę przesiać przez sitko, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka. Składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować na długość foremki keksówki, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonęła ją. Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do foremki (rozmiar 26 cm x 8 cm). Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia. Piec jeszcze przez 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił. Po tym czasie roladę wyjąć z pieca, ostudzić, wierzch można polukrować.


świąteczna rolada drożdżowa
rolada drożdżowa z kutią

Smacznego! 


ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)

ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)



 

 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz