wtorek, 10 stycznia 2023

KOREAŃSKIE HOT DOGI NA PATYKU (KOREAN HOT DOGS ON A STICK)

 

koreańskie hot - dogi
koreańskie hot - dogi na patyku

Kolejny przepis kuchni koreańskiej czyli hot dogi na patyku. W Korei Południowej są jednym z bardziej popularnych street foodów. Są to hot dogi z serem. Fajna przekąska, szczególnie dla dzieci :-)


Źródło: link

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 2 szklanki panierki panko lub bułki tartej
  • 6 cienkich parówek dobrej jakości
  • ser żółty w plastrach i twardy ser mozzarella
  • 6 patyczków do dań azjatyckich lub do szaszłyków
  • keczup
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1 szklanka = 250 ml
 
Do  miski wbić jajko, dodać cukier, wszystko miksować do momentu, aż masa jajeczna zrobi się jasna i gładka. Dodać sól, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, wszystko wymieszać szpatułką. Powinno powstać gęste, ciągnące się ciasto. Jeśli jest za gęste trzeba dodać troszkę mleka.

Jeśli macie długą parówkę należy odkroić mały kawałek z każdej parówki (takie 1/3 parówki). Ukroić mały kawałek twardej mozzarelli - długość taka jak długość odkrojonej parówki. Parówkę i ser nadziać na patyczek. Jeśli macie krótsze parówki można owinąć parówki tylko plastrem sera topionego lub zwykłego żółtego sera - instrukcja w filmiku. 
 
Wsypać panierkę panko lub bułkę tartą na podłużny talerzyk. Można zamrozić kilka kromek chleba tostowego i zmiksować w  blenderze kielichowym. Ciasto wlać również na podłużny talerzyk. Na patelnię wlać dość sporą ilość oleju. Olej nagrzać tak, żeby był bardzo ciepły. Każdego hot doga obtoczyć dość grubo w cieście, następnie szybko obtoczyć w panierce panko lub w bułce tartej. Postępować tak z każdym hot dogiem. Hot dogi kłaść na patelnię na głęboki tłuszcz. Na początku ustawić dużą moc palnika. Obracać z każdej strony formując okrągły kształt, zmniejszyć moc palnika w trakcie smażenia, aby hot - dogi nie były surowe w środku. Smażyć na złoty kolor, lekko ostudzić, podawać z keczupem.
 
Smacznego!
 
 
Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi
 
 

KOREAŃSKIE HOT - DOGI NA PATYKU (KOREAN HOT DOGS ON A STICK)

KOREAŃSKIE HOT - DOGI NA PATYKU (KOREAN HOT DOGS ON A STICK)

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz