faworki |
Dzisiaj tradycyjny wypiek karnawałowy czyli faworki lub inaczej chruściki. Są to chrupiące ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Zapraszam na przepis!
Źródło: link
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 4 - 5 kostek smalcu (około 1 kg)
- 100 g cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę. Zrobić kopczyk i wgłębienie w mące. Wbić żółtka, dodać sól, spirytus i śmietanę. Ciasto wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto odstawić na blat i przykryć je ściereczką, żeby nie obsychało. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni C.
Ciasto przygotowywać partiami. Odcinać kawałek ciasta na jedną porcję. Reszta ciasta musi być przykryta. Ciasto rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pociąć na paski. Każdy z pasków naciąć pośrodku, a potem każdy pasek przełożyć jednym końcem przez nacięty otwór.
Przygotowaną porcję chruścików wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smażenie trwa kilkanaście sekund z każdej strony. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Gotowe faworki posypać delikatnie cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
Smacznego!