niedziela, 8 stycznia 2023

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

 

bigos
bigos z podrobami

Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg dowolnego mięsa
  • 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 300 g ugotowanych serc drobiowych
  • 250 g  wędzonego boczku 
  • 6 kiełbas
  • 3 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • 200 g suszonych grzybów
  • 4 cebule
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
  • mały słoiczek łagodnego keczupu
  • 3 liścia laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
  • kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Wykonanie: 

Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. 
 
Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.

Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju.

Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.

Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe!

Smacznego!
 
Zapraszam również na: Wątrobianka

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

 


 








 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz