poniedziałek, 23 stycznia 2023

BIGOS CYGAŃSKI (BIGOS WITH MEATBALLS)

 

bigos z klopsikami
bigos cygański

Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!

 

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • olej do smażenia


Bigos:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 4 papryki lub 1 litrowy słoik papryki konserwowej
  • 1 litrowy słoik ogórków konserwowych
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • 400 ml łagodnego keczupu
  • olej do smażenia


Wykonanie: 

Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.

Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe.
 
bigos z klopsikami
bigos cygański

Smacznego!

BIGOS CYGAŃSKI (BIGOS WITH MEATBALLS)

BIGOS CYGAŃSKI (BIGOS WITH MEATBALLS)

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz