bigos cygański |
Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 żółtka
- olej do smażenia
Bigos:
- 500 g pieczarek
- 500 g cebuli
- 4 papryki lub 1 litrowy słoik papryki konserwowej
- 1 litrowy słoik ogórków konserwowych
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 400 ml łagodnego keczupu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.
Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz