środa, 28 grudnia 2022

ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE KECZUPOWEJ (GREEN HERRINGS IN KETCHUP)

 

śledzie w zalewie
śledzie w zalewie keczupowej

Dzisiaj przepis na zielone śledzie w zalewie keczupowej. Bardzo prosty przepis na danie rybne. Doskonałe na święta i na imprezę. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam!

 

Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
  • delikat czerwony - 3 łyżeczki
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki drobnego cukru
  • mały słoik łagodnego keczupu - 250 g
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziarenek pieprzu


Wykonanie:

1 szklanka = 250 ml
 
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem  i posypać delikatem. Śledzie odstawić minimum na 20 minut, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić na talarki.

Przygotować zalewę: wodę, ocet, olej, cukier, keczup wymieszać. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, zagotować.

W garnku układać na przemian śledzie z cebulą. Następnie zalać ciepłą zalewą. Zawartość garnka gotować 5 - 8 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić na  2 - 3  dni, żeby składniki się przegryzły a ości skruszały, gotowe!
 
śledzie w zalewie
śledzie w zalewie keczupowej


Smacznego!
 

Zapraszam również na: Zielone śledzie w zalewie octowej

 


ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE KECZUPOWEJ (GREEN HERRINGS IN KETCHUP)

ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE KECZUPOWEJ (GREEN HERRINGS IN KETCHUP)




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz