śledzie w zalewie keczupowej |
Dzisiaj przepis na zielone śledzie w zalewie keczupowej. Bardzo prosty przepis na danie rybne. Doskonałe na święta i na imprezę. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam!
Składniki:
- 1 kg zielonych śledzi
- delikat czerwony - 3 łyżeczki
- 2 duże cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki drobnego cukru
- mały słoik łagodnego keczupu - 250 g
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 10 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
1 szklanka = 250 ml
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i posypać delikatem. Śledzie odstawić minimum na 20 minut, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić na talarki.
Przygotować zalewę: wodę, ocet, olej, cukier, keczup wymieszać. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, zagotować.
W garnku układać na przemian śledzie z cebulą. Następnie zalać ciepłą zalewą. Zawartość garnka gotować 5 - 8 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić na 2 - 3 dni, żeby składniki się przegryzły a ości skruszały, gotowe!
Smacznego!