piątek, 16 grudnia 2022

RYBA PANIEROWANA W ZALEWIE POMIDOROWEJ (BREADED FISH IN TOMATO SAUCE)

 

ryba panierowana w zalewie
ryba panierowana w zalewie pomidorowej

Dzisiaj ryba panierowana w zalewie pomidorowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i ogórków konserwowych. Idealna na święta i imprezę. Słodko - kwaśna, dobrze doprawiona i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam pierwszy raz i wszystkim smakuje, polecam!


Źródło: link

 

Składniki:

  • 1 kg dowolnej ryby (u mnie kostka z miruny)
  • 2 jajka
  • sól do smaku do panierki
  • 2 łyżki mleka
  • mąka krupczatka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia

 

Zalewa:

  • 5 cebul
  • 300 g pieczarek
  • 4 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego - 200 g
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu - 125 ml
  • szczypta chili do smaku (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Kostki z miruny odmrozić, odcisnąć z wody i podzielić na mniejsze kawałki. Rybę przyprawić solą i panierować na przemian w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i mące. Kawałki ryby smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Na ten sam olej, na którym smażyła się ryba, wrzucić cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na złoty kolor. Następnie do pieczarek i cebuli wlać wodę, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, cukier, sól, ocet, wszystko wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę chili (opcjonalnie), ponownie wszystko wymieszać. Rybę włożyć do ciepłej zalewy, lekko wymieszać,  odstawić na całą noc, gotowe.
 
ryba panierowana w zalewie
ryba panierowana w zalewie pomidorowej

 
Smacznego!

RYBA PANIEROWANA W ZALEWIE POMIDOROWEJ (BREADED FISH IN TOMATO SAUCE)

RYBA PANIEROWANA W ZALEWIE POMIDOROWEJ (BREADED FISH IN TOMATO SAUCE)



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz