ryba panierowana w zalewie pomidorowej |
Dzisiaj ryba panierowana w zalewie pomidorowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i ogórków konserwowych. Idealna na święta i imprezę. Słodko - kwaśna, dobrze doprawiona i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam pierwszy raz i wszystkim smakuje, polecam!
Źródło: link
Składniki:
- 1 kg dowolnej ryby (u mnie kostka z miruny)
- 2 jajka
- sól do smaku do panierki
- 2 łyżki mleka
- mąka krupczatka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Zalewa:
- 5 cebul
- 300 g pieczarek
- 4 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego - 200 g
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki octu - 125 ml
- szczypta chili do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kostki z miruny odmrozić, odcisnąć z wody i podzielić na mniejsze kawałki. Rybę przyprawić solą i panierować na przemian w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i mące. Kawałki ryby smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Na ten sam olej, na którym smażyła się ryba, wrzucić cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na złoty kolor. Następnie do pieczarek i cebuli wlać wodę, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, cukier, sól, ocet, wszystko wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę chili (opcjonalnie), ponownie wszystko wymieszać. Rybę włożyć do ciepłej zalewy, lekko wymieszać, odstawić na całą noc, gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz