miękkie pierniczki |
W sobotę upiekłam z córcią miękkie pierniczki. Jedne przełożyłyśmy ulubioną marmoladą, a drugie udekorowałyśmy. Pięknie nam wyszły! Pierniczki są miękkie po upieczeniu, szybkie do przygotowania. Im starsze tym lepsze, polecam :-)
Źródło: link
Składniki:
- 900 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 10 łyżek mleka
- 200 g masła
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Do garnka włożyć masło i miód. Wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao oraz wlać mleko. Wszystkie składniki rozpuścić, musi powstać jednolita masa. Nie można jej zagotować, masę ostudzić.
Do miski wlać ostudzoną masę, dodać jajka, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto posypać mąką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby stężało.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniki dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 7 minut. Ostudzone pierniki przełożyć marmoladą lub udekorować w dowolny sposób.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz