makowiec z żurawiną i orzechami |
Dzisiaj prosty przepis na makowiec z żurawiną i orzechami z tortownicy. Robiłam go pierwszy raz, całej mojej rodzince smakuje. Bardzo prosty i smaczny, zachęcam do upieczenia :-)
Źródło: link
Składniki:
- 250 g zmielonego maku
- 500 ml gorącego mleka
- 2 duże jabłka
- 6 jajek
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
- garść suszonej żurawiny
- garść posiekanych orzechów
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka pomarańczowa i płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem, odstawić do ostudzenia. Zimny mak odcedzić na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
Do masy dodawać mak i miksować. Dodać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę, na koniec wszystkie składniki połączyć delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Śmietankę, czekoladę i cukier puder rozpuścić, tak aby powstała jednolita polewa. Polewę lekko ostudzić, wylać na wierzch ciasta, udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Makowiec najlepszy jest na drugi dzień, gotowe!
Smacznego !