krówka na biszkopcie |
Kolejny świąteczny przepis, czyli krówka na biszkopcie. Ciasto idealne na święta i na spotkania rodzinne. Miękki biszkopt, krem budyniowy i polewa - pyszotka!
Źródło: link
Ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 szklanki mleka - 700 ml
- 3 łyżki mąki pszennej z czubkiem
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Polewa:
- 400 g masy kajmakowej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 duża łyżka żelatyny
- orzechy lub pistacje do posypania ciasta
- 1 szklanka herbaty
Wykonanie:
1 szklanka = 250 ml
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać miód i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Do jednej szklanki mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać wymieszane z mlekiem mąki i gotować tak długo, aż powstanie gęsty budyń. Masę budyniową ostudzić a następnie zmiksować z miękką margaryną na jasną i puszystą masę. Pod koniec można dodać olejek waniliowy.
Herbatę sparzyć i ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem i znowu nasączyć.
Do garnka wlać mleko, wsypać żelatynę, podgrzać mleko i wyłączyć palnik. Mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać masę kajmakową, ogrzać masę i mieszać do połączenia się składników. Masę lekko ostudzić, wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Na koniec ciasto posypać posiekanymi orzechami lub pistacjami. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Świetne ciasto, z kajmakiem zawsze coś pysznego. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, polecam to ciasto!
Usuń