piątek, 23 grudnia 2022

KRÓWKA NA BISZKOPCIE (KAJMAK CAKE ON A SPAKE)

 

Ciasto krówka
krówka na biszkopcie

Kolejny świąteczny przepis, czyli krówka na biszkopcie. Ciasto idealne na święta i na spotkania rodzinne. Miękki biszkopt, krem budyniowy i polewa - pyszotka!


Źródło: link

 

Ciasto:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szklanki mleka - 700 ml
  • 3 łyżki mąki pszennej z czubkiem
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
  • 3/4 szklanki  drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego


Polewa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka żelatyny
  • orzechy lub pistacje do posypania ciasta
  • 1 szklanka herbaty


Wykonanie:

1 szklanka = 250 ml
 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać miód i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
 
Do jednej szklanki mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać wymieszane z mlekiem mąki i gotować tak długo, aż powstanie gęsty budyń. Masę budyniową ostudzić a następnie zmiksować z miękką margaryną na jasną i puszystą masę. Pod koniec można dodać olejek waniliowy.

Herbatę sparzyć i ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem i znowu nasączyć. 
 
Do garnka wlać mleko, wsypać żelatynę, podgrzać mleko i wyłączyć palnik. Mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać masę kajmakową, ogrzać masę i mieszać do połączenia się składników. Masę lekko ostudzić, wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Na koniec ciasto posypać posiekanymi orzechami lub pistacjami. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto krówka
krówka na biszkopcie

Smacznego !
 

KRÓWKA NA BISZKOPCIE (KAJMAK CAKE ON A SPAKE)

KRÓWKA NA BISZKOPCIE (KAJMAK CAKE ON A SPAKE)

Print Friendly and PDF

2 komentarze: