sobota, 3 grudnia 2022

BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)

 

buraczki z cebulą
buraczki z cebulą na zimę

Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)

 

Źródło: link

 

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml wody
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liścia laurowe


Wykonanie:

Buraki włożyć do zimnej wody. Gotować do 2 godzin w zależności od wielkości. Małe buraczki gotować - 1 godzinę, średnie - 1,5 godziny, duże - 2 godziny. Czas mierzymy od momentu zagotowania wody. Nie solić wody. Gotować pod przykryciem. 
 
Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Z wody, octu, cukru i oleju ugotować zalewę, wystudzić. Do zalewy dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły.

Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe.

 

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Keczup z cukinii

 

 

BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)

BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz