tort z bitą śmietaną, borówkami i frużeliną truskawkową |
Na urodziny mojej mamy upiekłam tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową. Mamie tort posmakował, fajna propozycja na urodziny, imieniny i inne okazje, polecam!
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 700 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki truskawkowe
- 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 700 g borówek amerykańskich lub innych owoców
- 300 g frużeliny truskawkowej - link tutaj lub inny dowolny dżem
- sok z 1 cytryny
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 250-300 g herbatników
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukry i miksować. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się żółtek z białkami. Następnie do przygotowanej masy wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejące się galaretki, wymieszać. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z ciepłą wodą. Herbatniki włożyć do woreczka strunowego, pokruszyć najlepiej wałkiem.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Masę śmietanową podzielić na 4 części (w tej ostatniej części zostawić tyle śmietany, żeby zostało na posmarowanie wierzchu i boków tortu). Pierwszy blat biszkoptu posmarować śmietaną z pierwszej części, posypać borówkami i jeszcze raz posmarować resztą kremu, przyłożyć drugi blat. Z drugim blatem postępować jak wyżej. Na trzecim blacie rozsmarować bitą śmietanę i frużelinę truskawkową, przyłożyć ostatnim blatem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować śmietanę. Na górze tortu ułożyć dowolny wzór z borówek, boki tortu posypać rozkruszonymi herbatnikami.
Smacznego!