czwartek, 24 listopada 2022

SER PANEER (PANEER CHEESE)

 

indyjski ser paneer
ser paneer

Domowej roboty indyjski ser paneeer jest miękki i łagodny w smaku. To rodzaj twarogu przygotowywanego z podgrzewanego mleka z dodatkiem soku z cytryny. Na paneer najlepiej przeznaczyć mleko bliskie końca daty przydatności do spożycia. Bardzo prosty do wykonania. Można dodawać go do sałatek, do masali, świetnie sprawdza się w pakorach, smakuje także na kanapce. Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia indyjska" Roopy Gulati. Niedługo przepis na wykorzystanie tego sera na moim blogu!

 

Składniki:

  • 2 litry mleka 3,2 % bliskiego końca daty przydatności do spożycia
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Wlać mleko do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powinno to potrwać około 30 minut.
 
Kiedy liczba pęcherzyków zacznie się zwiększać, a poziom mleka się podniesie, dodać 2 łyżki soku z cytryny i sól - mleko zacznie szybko się rozwarstwiać. Wlać kolejną łyżkę soku z cytryny i kontynuować gotowanie przez minutę, aż otrzymamy zsiadłe mleko i serwatkę. Ilość soku z cytryny potrzebna do zważenia mleka zależy od jego świeżości - im świeższe mleko, tym więcej zużyjesz soku.

Wyłożyć sito podwójną warstwą gazy i umieścić ją nad miską. Ostrożnie wylać na sito mieszankę zsiadłego mleka oraz serwatki i pozostawić do przesączenia. Po 10 minutach zawinąć krawędzie gazy i dobrze odcisnąć. 

Przełożyć ser owinięty w gazę na tacę i poklepywać ser, tworząc z niego trójkąt. Przykryć ser talerzem, obciążyć i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie odwinąć gazę. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać paneeru od razu, zanurz go w zimnej wodzie i przechowuj w lodówce przez 3 dni.

Smacznego!

SER PANEER

SER PANEER



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz