sałatka z zupek chińskich |
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 zupki chińskie o dowolnym smaku
- biała część pora
- 1 czerwona papryka
- ogórek zielony
- puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pęczek koperku
- olej do smażenia
Wykonanie: .
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor.
Makaron pokruszyć do miski, zalać wrzątkiem tak, żeby przykryła makaron. Miskę z makaronem przykryć talerzykiem, odstawić na 5 minut. Makaron musi wchłonąć całą wodę.
Paprykę, ogórka umyć, obrać i drobno pokroić. Pora umyć, posiekać drobno, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Koperek umyć i drobno posiekać.
Do gotowego makaronu dodać wszystkie składniki oprócz czosnku i koperku. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Przygotować sos do sałatki. Połączyć razem jogurt, majonez, koperek i czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa połączyć dokładnie z sosem, schłodzić w lodówce, sałatka gotowa.
Smacznego!