rogaliki drożdżowe z dżemem |
- 720 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru kryształu
- szczypta soli
Składniki na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru kryształu
- 100 ml letniego mleka
Lukier:
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 350 g dżemu lub marmolady
- roztrzepane jajka do posmarowania rogalików
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Przygotować rozczyn: do większej miski pokruszyć lub wsypać drożdże. Dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto: do misy miksera przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać żółtka, wsypać cukier, wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Misę z ciastem przenieś pod mikser i wyrabiać używając haka do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i jednolite. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto i odstawić do drugiego wyrastania na następne 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na cztery równe kawałki. Z każdego kawałka uformować kształtną kulkę. Jeden kawałek ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy 32 cm. Rozwałkowany placek podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zwijać od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zawinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a cienką końcówkę podwinąć pod spód rogalika. Te same czynności powtórzyć dla trzech pozostałych kulek ciasta.
Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogaliki będą błyszczały po upieczeniu. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na środkową półkę w piekarniku i piec około 20 minut. Rogaliki ostudzić, następnie można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
rogaliki drożdżowe z dżemem |