Kuchnia Indyjska. Wegetariańskie smaki świata. |
Autorka "Kuchni indyjskiej" to znana szefowa kuchni, twórczyni przepisów i prezenterka telewizyjna, która wychowała się w rodzinie pochodzenia pendżabskiego. Zna ona zatem doskonale tajniki kuchni indyjskiej.
W swojej książce przedstawia nam kolorowe, pyszne i różnorodne przepisy wegetariańskie, tj. dania główne, przystawki, przekąski, dale, dania strączkowe, ryż, chlebki i dodatki.
Autorka zwraca uwagę na to, że kuchnia indyjska oparta jest na aromatycznych przyprawach i na dużej ilości warzyw. Swój smak i aromat zawdzięcza przyprawom, tj. kurkuma, chilli, kozieradka, gałka muszkatołowa, kolendra czy mieszankom przypraw, tj. garam masala.
Jeśli chodzi o wygląd książki to trzeba zwrócić uwagę na zdjęcia, ponieważ są pięknie ilustrowane. Każdy przepis rozpoczyna się natomiast od krótkiego opisu dania. Przedstawione są także tajniki tradycyjnych technik gotowania, co moim zdaniem jest ogromną zaletą tej pozycji. Na końcu znajdziecie także indeks i słowniczek.
Podsumowując nie musicie nigdzie wyjeżdżać, żeby poczuć zapach i smak kuchni indyjskiej. Jeśli jesteś miłośnikiem tej kuchni koniecznie musisz mieć tą książkę! Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tą kuchnią również zachęcam Cię do jej zakupienia.
Ta książka przeznaczona jest dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki!
Gorąco polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz