fit obiad - kasza bulgur, polędwiczki w sosie koperkowym i buraczki z cebulą |
Fit obiad - kasza bulgur, polędwiczki w sosie koperkowym i buraczki z cebulą to kolejna propozycja dla osób, które są na diecie. Prosto, szybko i smacznie. Serdecznie zachęcam do przygotowania :-)
Składniki:
- 100 g polędwicy wieprzowej
- 5 g oliwy - 1 łyżeczka
- 50 g kaszy bulgur
- 30 g cebuli
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- 5 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- 150 g buraczków z cebulą
Wykonanie:
Przygotować buraczki z cebulą - link tutaj. Ugotować kaszę bulgur według przepisu na opakowaniu.
Umyte i osuszone mięso pokroić w talarki, obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą i dusić do miękkości. Następnie dolać pół szklanki wody, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu.
Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do sosu. Gotować do momentu, aż sos straci smak mąki i zagęści się. Ściągnąć z ognia i zetrzeć do sosu i mięsa - ząbek czosnku, wymieszać i można podawać!
Smacznego!