piątek, 4 listopada 2022

CIASTO WIEWIÓRKA (SQUIRREL CAKE)

 

ciasto z jabłkami i orzechami
ciasto wiewiórka

Prosty przepis na ucierane ciasto z jabłkami i orzechami na oleju czyli ciasto wiewiórka. Bardzo lubię takie połączenie! Zachęcam do wypróbowania, ciasto jest bardzo wilgotne i mega proste do przegotowania.


Źródło: link

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 600 g jabłek
  • 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)


Wykonanie: 

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i dokładnie wymieszać w misce. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubijać na jasną i puszystą masę przez kilka minut. Kiedy masa jest już biała zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać partiami naprzemiennie suche składniki i olej. 

Następnie do masy dodać posiekane orzechy, pokrojone jabłka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 20 x 30 cm), wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Ciasto piec 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 
Smacznego!
 

CIASTO WIEWIÓRKA

CIASTO WIEWIÓRKA

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz