sobota, 10 września 2022

ŻÓŁTA MARYNOWANA RZODKIEW PO KOREAŃSKU (KOREAN YELLOW MARINATED RADISH)

 

marynowana rzodkiew po koreańsku
żółta marynowana rzodkiew po koreańsku

Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku to niezastąpiony składnik rolek kimbab, kulek ryżowych a pokrojona w plastry świetnie sprawdza się jako przystawka, także do polskiego obiadu :-) Przygotowanie jej w domu jest proste i tanie! Przepis znajduje się w książce: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej, polecam!

 

Składniki:

  • 2 białe rzodkwie
  • 300 ml wody
  • 300 ml octu ryżowego
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liścia laurowe


Wykonanie:

Rzodkiew obrać, umyć i pokroić. Możemy pokroić ją wzdłuż, w paski o długości 1 centymetra, tak żeby idealnie pasowały do rolek kimbab lub w plastry o grubości około 3 milimetrów - wtedy świetnie sprawdzi się jako przystawka do wszystkich koreańskich potraw lub do polskiego obiadu.
 
Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól i kurkumę. Dodać kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie do zalewy dodać pokrojoną rzodkiew i doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia.

Rzodkiew przełożyć do pojemnika ceramicznego lub do słoika, przykryć zalewą, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość. Przystawka dobrze smakuje już 24 godziny po przygotowaniu. Rzodkiew możemy przechowywać  nawet do miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

marynowana rzodkiew po koreańsku
żółta marynowana rzodkiew po koreańsku

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Bataty w glazurze

 

ŻÓŁTA MARYNOWANA RZODKIEW PO KOREAŃSKU

ŻÓŁTA MARYNOWANA RZODKIEW PO KOREAŃSKU

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz