papryka po chorwacku |
Papryka po chorwacku to papryka konserwowa w musztardzie. To przysmak chorwacki dodawany do pieczonych mięs, pieczywa, wędlin oraz wykorzystywany również jako farsz. Moja córka uwielbia ją jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)
- 15 dużych papryk
- 300 g musztardy (u mnie pół na pół sarepska i chrzanowa)
- 150 ml dobrego oleju
- 1 łyżka miodu
Zalewa:
- 150 ml octu 10%
- 150 ml wody
- 6 liści laurowych
- 10 kulek pieprzu
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki drobnego cukru
Wykonanie:
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przygotować zalewę: wlać wodę i ocet do garnka, dodać liście laurowe, kulki pieprzu i ziela angielskiego, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalewę gotować do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut. Papryka musi zmięknąć.
Do miski dodać musztardy, olej i łyżkę miodu. Całość wymieszać trzepaczką. Ugotowaną paprykę odcedzić, ostudzić i wyciągnąć kulki pieprzu, ziela oraz liście laurowe.
Paprykę przełożyć do większej miski, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Paprykę z musztardą włożyć do 0,5 litrowych słoików - 5 szt (u mnie mniejsze). Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz