cytrynowe ciasto z cukinii |
Cytrynowe ciasto z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii. Połączenie cukinii i cytryny dobrze do siebie pasuje. Ciasto jest delikatne, aromatyczne i puszyste. Nie trzeba używać miksera, składniki mieszamy tak jak na muffinki. Ciasto cytrynowe z cukinii to fajna propozycja na szybki deser.
Źródło: link
Składniki:
- 3 szklanki mąki o pojemności 250 ml
- 3 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka oleju
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyłóż wcześniej - powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, drobny cukier i wymieszać. Do drugiej miski dodać składniki mokre: jajka, olej, cukinię, skórkę z cytryny i połączyć razem.
Następnie składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Tak
przygotowane ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 20x30 cm) i
wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, funkcja góra-dół na 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
cytrynowe ciasto z cukinią |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz