czwartek, 1 września 2022

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII (LEMON CAKE WITH ZUCCHINI)

 

cytrynowe ciasto cukiniowe
cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii. Połączenie cukinii i cytryny dobrze do siebie pasuje. Ciasto jest delikatne, aromatyczne i puszyste. Nie trzeba używać miksera, składniki mieszamy tak jak na muffinki. Ciasto cytrynowe z cukinii to fajna propozycja na szybki deser.

 

Źródło: link

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki o pojemności 250 ml
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Wszystkie składniki wyłóż wcześniej - powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, drobny cukier i wymieszać. Do drugiej miski dodać składniki mokre: jajka, olej, cukinię, skórkę z cytryny i połączyć razem. 

Następnie składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 20x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, funkcja góra-dół na 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


cytrynowe ciasto cukiniowe
cytrynowe ciasto z cukinią

Smacznego!

 

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz