biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym z borówkami amerykańskimi |
Dzisiaj fit ciasto czyli biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym i borówkami amerykańskimi. To propozycja dla osób będących na diecie. Ciasto jest lekko słodkie i bez wyrzutów można zajadać je do kawki, zachęcam do zrobienia :-)
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 40 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowo - budyniowy:
- 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego
- 1 budyń śmietankowy u mnie na 1/2 litra mleka (można użyć na 3/4 litra mleka)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 20 g żelatyny
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 2 galaretki o dowolnym smaku, w wersji fit bez cukru
- 200 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ksylitol, ciągle ubijając. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać ponownie delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem: mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki mleka. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie budyń. Budyń przykryć folią spożywczą, wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Mleko kokosowe ubić na gładką i puszystą masę przy pomocy miksera. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była bez grudek. Krem można usztywnić żelatyną. W takim przypadku, żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na 10 minut, żeby napęczniała. Następnie należy żelatynę lekko podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (nie można zagotować żelatyny!). Podgrzaną żelatynę dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Borówki amerykańskie umyć i odcedzić na sitku. Galaretki zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić w lodówce. Biszkopt podzielić na 2 części. Układać blaty w tortownicy. Każdy blat biszkoptu nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Blaty przełożyć kremem i połowę borówek. Wierzch i boki posmarować również kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe borówki i zalać tężejącą się galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!