zasmażana młoda kapusta bez śmietany |
Dzisiaj przedstawiam propozycję przystawki obiadowej. Jest to zasmażana młoda kapusta bez śmietany. To propozycja dla każdego kto lubi młodą kapustę, ale także dla osób uczulonych na krowie mleko. Zdrowo, szybko i smacznie!
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pół kostki masła
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
Kapustę umyć, przekroić na mniejsze kawałki, wyciąć twarde części i pokroić na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę, wsypać przyprawy i wszystko wymieszać. Kapustę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, aż będzie prawie miękka.
Koperek umyć i drobno posiekać. Do kapusty wcisnąć sok z cytryny, dodać koperek i wymieszać. Gotować bez przykrywki jeszcze chwilę na małej mocy palnika.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dobrze wymieszać z masłem, aby nie było grudek. Mieszać tak długo, aż zasmażka się spieni. Zasmażkę dodać do kapusty, wszystko dobrze wymieszać, gotować jeszcze około 2 minut i gotowe!
Smacznego!
Zapraszam również na: Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz