czwartek, 4 sierpnia 2022

TATAR WOŁOWY (BEEF TARTARE)

 

tatar wołowy
tatar wołowy

Tatar wołowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Zmielone mięso wołowe z żółtkiem, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym. Tatara najlepiej podawać z chlebem, zachęcam do wypróbowania!

 

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 3 żółtka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 120 g marynowanych grzybków
  • przyprawa w płynie Maggi (do smaku)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz


Wykonanie: .

Mięso wołowe posiekać lub zmielić. Mięso wołowe jak i jajka powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Jajka wyparzyć. Ogórki kiszone, grzybki i cebulę pokroić drobno. Przed podaniem mięso wymieszać dokładnie z olejem, przyprawą Maggi, solą i pieprzem. 

Uformować tatara tak jak na zdjęciu. Obok ułożyć ogórka, cebulę i grzybki. Pod koniec zrobić małe wgłębienie i wbić żółtko. Gotowe, podawać z chlebem.


Smacznego!


Zapraszam również na: Chili con carne

TATAR WOŁOWY

TATAR WOŁOWY

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz