leczo z cukinii według przepisu mojej mamy |
Dzisiaj przedstawiam przepis na leczo z cukinii według przepisu mojej mamy. Proste, szybkie danie jednogarnkowe. Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na obiad, kolację, imprezę. Leczo można także pasteryzować. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 1 łyżka soli
- 300 g mięsa wieprzowego
- 300 g wędzonego boczku
- 1/2 kg pieczarek
- 3 papryki
- 1 kg cebuli
- 4 duże pomidory
- 8 dużych ogórków kiszonych
- 4 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g lub domowego przecieru z pomidorów na zimę - 1 litr
- sól według uznania (u mnie 1 łyżka)
- czarny pieprz według uznania (u mnie łyżka)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 paczka ziół prowansalskich
- około 1/4 szklanki oleju do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na około godzinę, aby cukinia zmiękła.
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę (piórka). Umyte papryki i sparzone pomidory pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Boczek pokroić w większą kostkę i smażyć na patelni około 10-12 minut. Boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (u mnie szynka) i smażyć jeszcze 10-12 minut do miękkości. Usmażony boczek i mięso przełożyć do dużego garnka.
Na rozgrzanym oleju zeszklić dobrze cebulę - około 10 minut, następnie dodać do niej paprykę i dusić jeszcze przez około 10 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do garnka.
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone pieczarki około 15 minut, następnie wrzucić do garnka. Cukinię dusić na rozgrzanym oleju około 15 minut. Gdy zmięknie dołożyć do garnka z pozostałymi warzywami. Dodać pokrojone ogórki kiszone i pomidory, przeciśnięty czosnek, przyprawy i wszystko wymieszać. Warzywa podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat lub domowy przecier z pomidorów, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze około 10-15 minut.
Smacznego!
Zapraszam również na: Kwiaty z dyni w cieście naleśnikowym
Latem danie obowiązkowe. Muszę spróbować taką wersję. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, bardzo dobre. Dziękuję za komentarz :-)
Usuń