niedziela, 28 sierpnia 2022

LECZO Z CUKINII WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY (LETCHO WITH ZUCCHINI ACCORDING TO MY MOM'S RECIPE)

 

leczo z cukinii
leczo z cukinii według przepisu mojej mamy

Dzisiaj przedstawiam przepis na leczo z cukinii według przepisu mojej mamy. Proste, szybkie danie jednogarnkowe. Leczo pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na obiad, kolację, imprezę. Leczo można także pasteryzować. Zapraszam na sprawdzony przepis.


Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 1 łyżka soli
  • 300 g mięsa wieprzowego 
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 papryki
  • 1 kg cebuli
  • 4 duże pomidory
  • 8 dużych ogórków kiszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g lub domowego przecieru z pomidorów na zimę - 1 litr
  • sól według uznania (u mnie 1 łyżka)
  • czarny pieprz według uznania (u mnie łyżka)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 paczka ziół prowansalskich
  • około 1/4 szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na około godzinę, aby cukinia zmiękła.

Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę (piórka). Umyte papryki i sparzone pomidory pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paski.

Boczek pokroić w większą kostkę  i smażyć na patelni około 10-12 minut. Boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (u mnie szynka) i smażyć jeszcze 10-12 minut do miękkości. Usmażony boczek i mięso przełożyć do dużego garnka.

Na rozgrzanym oleju zeszklić dobrze cebulę - około 10 minut, następnie dodać do niej paprykę i dusić jeszcze przez około 10 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do garnka.

Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone pieczarki około 15 minut, następnie wrzucić do garnka. Cukinię dusić na rozgrzanym oleju około 15 minut. Gdy zmięknie dołożyć do garnka z pozostałymi warzywami. Dodać pokrojone ogórki kiszone i pomidory, przeciśnięty czosnek, przyprawy i wszystko wymieszać. Warzywa podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat lub domowy przecier z pomidorów, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze około 10-15 minut. 


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Kwiaty z dyni w cieście naleśnikowym


LECZO Z CUKINII WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY

LECZO Z CUKINII WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Latem danie obowiązkowe. Muszę spróbować taką wersję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, bardzo dobre. Dziękuję za komentarz :-)

      Usuń