kimchi z kalarepy |
Pyszne, zdrowe i proste kimchi z kalarepy, czyli kolejny przepis z kuchni koreańskiej. To kimchi nazywa się kkakdugi. Jest to kimchi w kształcie kosteczek w pikantnym sosie, najczęściej robione z koreańskiej rzodkwi. Polecam, kimchi idealne jako przystawka do obiadu.
- 1 kg kalarepy
- 1 łyżka soli
- 1 cebula najlepiej cukrowa
- pęczek zielonej cebulki
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru - 2 cm
- 3 płaskie łyżki papryki gochugaru
- 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego ciemnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml wody
Wykonanie:
Kalarepy obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. Kalarepę zasypać 1 łyżką soli, wymieszać ręką i pozostawić na co najmniej 30 minut. Kalarepa musi puścić sok.
Sos do kimchi: cebulę pokroić na większe kawałki a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać ze skórki i posiekać. Cebulę, czosnek i imbir wrzucić do blendera. Przygotować kleik: 100 ml wody wlać na patelnię, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, mieszać dokładnie, aby nie było grudek. Wyłączyć kiedy kleik będzie mieć konsystencję budyniu, lekko ostudzić.
Zieloną cebulkę umyć i pokroić na 1,5 cm kawałki. Lekko ostudzony kleik (nie może być zimny), paprykę gochugaru, cukier, sos rybny lub sojowy dodać do blendera, wszystko lekko wymieszać łyżką i zblendować dokładnie na gładką masę.
Odlać sok z kalarepy, do kalarepy dodać pokrojoną zieloną cebulkę, sos do kimchi i wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe kimchi z kalarepy włożyć do ceramicznego pojemnika lub do słoika. Kimchi kisić w temperaturze pokojowej około 25 stopni C przez 4 dni. Po 4 dniach kimchi jest gotowe, po tym czasie kimchi wstawić do lodówki.
Smacznego!
Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz