karpatka na cieście francuskim |
Dziś polecam wersję ekspresową karpatki na cieście francuskim. Mało pracy, a efekt zadowalający. Ciasto jest kruche i rozpływa się w ustach. Polecam, szczególnie osobom, które uwielbiają wszystko co budyniowe :-)
Masa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 250 g masła
Dodatkowo:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na dwóch równych blachach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C w funkcji góra-dół przez 20 minut, do momentu zrumienienia się. Ciasta francuskie wystudzić.
Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim dokładnie budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone budynie i mieszać na małym ogniu, do momentu aż zgęstnieje. Budyń lekko ostudzić i zaraz dodać do niego masło, dokładnie wymieszać. Ciepłym kremem przełożyć blaty ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
karpatka na cieście francuskim |
Smacznego!
Zapraszam również na: Półkruchy placek z rabarbarem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz