dżem z żółtych śliwek |
Składniki:
- 3 kg żółtych śliwek
- 100 ml wody
- 500 g drobnego cukru
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka i wlać wodę. Kiedy śliwki lekko się rozgotują dosypać cukier i często mieszać. Smażyć śliwki około godziny. Gorący dżem przekładać do słoików, odwracać do góry dnem, aż do czasu całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem można także pasteryzować. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać gorącą wodą, tak by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i postawić je do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Zapraszam również na: Dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz