niedziela, 21 sierpnia 2022

DŻEM Z ŻÓŁTYCH ŚLIWEK (YELLOW PLUM JAM)

 

dżem ze śliwek
dżem z żółtych śliwek

Prosty przepis na domowy dżem z żółtych śliwek. Słodki, złocisty dżemik. Smak lata zamknięty w słoikach, którym można cieszyć się w każdym czasie, polecam!
 

Składniki:

  • 3 kg żółtych śliwek
  • 100 ml wody
  • 500 g drobnego cukru
 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka i wlać wodę. Kiedy śliwki lekko się rozgotują dosypać cukier i często mieszać. Smażyć śliwki około godziny. Gorący dżem przekładać do słoików, odwracać do góry dnem, aż do czasu całkowitego wystygnięcia.  

Słoiki z dżemem można także pasteryzować. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać gorącą wodą, tak by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzić do wrzenia  i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i postawić je do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Smacznego!


Zapraszam również na: Dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji 

   

DŻEM Z ŻÓŁTYCH ŚLIWEK

DŻEM Z ŻÓŁTYCH ŚLIWEK

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz