domowy pasztet z cukinii |
Sezon na cukinię w pełni, dlatego przygotowałam domowy pasztet z cukinii. Pyszny, aromatyczny, wegetariański pasztet z cukinii sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ryżu czy jako lekki obiad. Świetnie smakuje na zimno polany sosem czosnkowym lub grzybowym!
- 2 młode cukinie - 600 g
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soli
- 1 duża marchewka
- 150 g bułki tartej
- 100 g kaszy manny
- 50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Cukinie ze skórką i obraną cebulę umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypać je łyżką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, aby warzywa puściły wodę.
W międzyczasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach odcisnąć cukinię i cebulę z nadmiaru wody. Następnie dodać do nich startą marchewkę, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Masę przełożyć do keksówki (długość 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec pasztet 60 minut (funkcja góra-dół), gotowe!
Smacznego!
Zapraszam również na: Pasztet z cukinii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz