wtorek, 2 sierpnia 2022

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI (WHEAT-RYE BREAD)

 

chleb pszenno - żytni
chleb pszenno - żytni

Przedstawiam przepis na pyszny domowy chleb pszenno - żytni z chrupiącą skórką i zdrowymi dodatkami. Jest prosty do wykonania, każdy sobie poradzi :-) Wyszedł idealny, serdecznie zachęcam do upieczenia!


Źródło: link

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 500 lub 720
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody w tym 1/2 szklanki do rozczynu
  • garść słonecznika
  • garść nasion lnu
  • czarnuszka do posypania chleba


Wykonanie: .

Szklanka = 250 ml

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąki, sól i równomiernie wymieszać. Następnie dodać słonecznik, nasiona lnu, wyrośnięte drożdże i ponownie wszystko wymieszać. Partiami dodawać ciepłą wodę i na koniec wyrobić ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Musi podwoić swoją objętość.

Foremki o wymiarach 12 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie miałam równych dwóch foremek, więc użyłam foremki o wymiarach 12 x 30 cm oraz 12 x 26 cm). Po tym czasie ciasto podzielić na pół, uformować bochenki i włożyć do foremek. Zwilżoną ręką lub pędzelkiem posmarować chlebki i posypać czarnuszką (możecie posypać swoim ulubionymi dodatkami np. słonecznikiem, nasionami lnu lub makiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (u mnie grzałka góra - dół) na godzinę. Upieczone chlebki wyłożyć z foremek i ostudzić na kratce.

 

chleb pszenno - żytni
chleb pszenno - żytni
 

Smacznego!

 

chleb pszenno - żytni
chleb pszenno - żytni

Zapraszam również na: Chleb na maślance

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz