sałatka ryżowa |
Sałatka ryżowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Dzisiaj uwielbia ją mój mąż i moja córka. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Prosta, szybka i smaczna :-)
Składniki:
- 4 woreczki ryżu
- ogórki kiszone - 5 szt
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki soli
- 5 jajek lub biała część pora
- 2 papryki świeże (może być także papryka marynowana ze słoika)
- 6 łyżek keczupu
- 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby zmiękła. Koperek umyć i drobno posiekać.
Układać warstwowo sałatkę: ogórki kiszone, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, cebula, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, jajka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, papryka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, posiekany koperek.
Sałatkę wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc, gotowe!
sałatka ryżowa |
Smacznego!
Zapraszam również na: Sałatkę z makaronem ryżowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz