sobota, 6 sierpnia 2022

PLACKI BANANOWE (BANANA CAKES)

 

placki bananowe
placki bananowe

Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyptą cynamonu. Placki bananowe posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Palce lizać, polecam!

 

Źródło: link

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 małe jajka
  • 200 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia


Wykonanie: 

Dojrzałe banany średniej wielkości rozgnieść za pomocą widelca. Do rozgniecionych bananów dodać mleko oraz całe jajka. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, porządną szczyptę cynamonu i cukier puder. Cukier puder można zastąpić miodem lub ksylitolem. Wszystko miksować przez minutę, aż  powstanie jednolite, gęste ciasto. Ciasto odstawić na 2 minuty.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę masła klarowanego lub oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć okrągłe placuszki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu podawać z ulubionymi dodatkami.

 

placki bananowe
placki bananowe

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Placuszki z otrębami

PLACKI BANANOWE

PLACKI BANANOWE

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz