zupa z botwinki |
Źródło: link
Składniki:
- 1-2 pęczki botwinki z buraczkami u mnie 2 pęczki + 1 bulwa buraka (można dodać 4 młode buraczki z liśćmi botwiny)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 litry bulionu/wywaru (u mnie ugotowany na porcji rosołowej)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 pęczek świeżego koperku
- 250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie: .
Ugotować bulion/wywar. Marchew, pietruszkę i bulwę buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinę starannie umyć, aby pozbyć się piasku. Starte warzywa dodać do gotującego się wywaru, wymieszać, doprawić solą i gotować 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie pokroić oddzielnie łodygi oraz liście na dość drobne kawałki. Po upływie 10 minut wrzucić łodygi do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Następnie rozpuścić masło klarowane na patelni, wrzucić na nią liście botwiny i smażyć na średnim ogniu, do momentu aż liście lekko zwiotczeją. Liście przyprawić do smaku solą oraz dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszać i smażyć krótko, aż czosnek zacznie ładnie pachnieć (około minuty). Zawartość patelni dodać do zupy, wymieszać i gotować na średnim ogniu kolejne 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą oraz czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Na koniec całość zaciągnąć śmietaną. Aby śmietana w zupie się nie zważyła, najpierw trzeba zahartować śmietanę. Śmietanę przelać do miski, dodać 2 chochle zupy (sam płyn), dokładnie wymieszać i zawartość miski wlać do garnka. Wymieszać, dodać jeszcze dwa ząbki czosnku i sprawdzić smak. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy. Zupę z botwinki można podawać z dodatkami, u mnie jajko ugotowane na twardo (dwie połówki na talerz). Można zupę posypać koperkiem oraz serwować także z ziemniakami.
Smacznego!
Zapraszam również na: Zupę szczawiową z jajkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz