bataty w glazurze |
Składniki:
- 500 g batatów
- 7 łyżek oleju (6 łyżek do smażenia i 1 łyżka do glazury)
- 4 łyżki drobnego cukru
Wykonanie: .
Bataty obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Kawałki batatów muszą mieć miej więcej 2 x 2 cm. Na patelnię wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone bataty. Smażyć je około 7 minut, cały czas mieszać i obracać kawałki, żeby usmażyły się równomiernie. Bataty ściągnąć z patelni.
Na czystą patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Nie mieszać cukru, ale żeby go równo rozprowadzić po powierzchni, potrząsać patelnią. Kiedy się rozpuści i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować syrop 4 minuty.
Wyłączyć gaz i na patelnię dodać wcześniej usmażone bataty. Wymieszać dokładnie, tak aby wszystkie bataty były pokryte syropem. Całość przenieść na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu karmel nie przyklei się do talerza i nie będzie problemu, żeby później go umyć. Karmelizowane słodkie ziemniaki podawać lekko ostygnięte jako przystawkę lub przekąskę.
Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz