czwartek, 28 lipca 2022

BATATY W GLAZURZE (SWEET POTATOES IN GLAZE)

 

bataty w glazurze
bataty w glazurze

Bataty w glazurze to propozycja słodkiej przekąski, którą znają i lubią wszyscy Koreańczycy. Po koreańsku ta przekąska nazywa się matang. To podwójna słodycz słodkich ziemniaków i karmelowej glazury. Bardzo dobra, prosta i szybka do przygotowania. Przepis można znaleźć w książce Wiolety Błazuckiej o nazwie: "Pierogi z kimchi". Wiola prowadzi również kanał o tej samej nazwie i ona zaraziła moją rodzinę miłością do koreańskiej kuchni, zachęcam do przygotowania :-)


Składniki:

  • 500 g batatów
  • 7 łyżek oleju (6 łyżek do smażenia i 1 łyżka do glazury)
  • 4 łyżki drobnego cukru


Wykonanie: .

Bataty obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Kawałki batatów muszą mieć miej więcej 2 x 2 cm. Na patelnię wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone bataty. Smażyć je około 7 minut, cały czas mieszać i obracać kawałki, żeby usmażyły się równomiernie. Bataty ściągnąć z patelni.

Na czystą patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Nie mieszać cukru, ale żeby go równo rozprowadzić po powierzchni, potrząsać patelnią. Kiedy się rozpuści i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować syrop 4 minuty. 

Wyłączyć gaz i na patelnię dodać wcześniej usmażone bataty. Wymieszać dokładnie, tak aby wszystkie bataty były pokryte syropem. Całość przenieść na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu karmel nie przyklei się do talerza i nie będzie problemu, żeby później go umyć. Karmelizowane słodkie ziemniaki podawać lekko ostygnięte jako przystawkę lub przekąskę.


Smacznego! 

Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi

 

BATATY W GLAZURZE

BATATY W GLAZURZE

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz